Rólunk

A Rokytka Műhely szabadon szerveződő színházi csoport. Nevét egy cseh kisfolyóról kapta, melynek völgye a „fedett pályás sampion ász és világbajnok” prágaiak (egykor Hrabal) kedvelt találka és játszóhelye.

„Amint ott sétáltunk a Rokytka partján ez a két meglett ember mint két siheder le-leszaladt a patakhoz és minden érdekelte őket amit ott találtak utolsó darabig a partra vonszolták és felhozták az ösvényre a lábamhoz a rozzant kilyuggatott babakocsit amelyből dőlt a víz és fazekakat meg törött cserepeket cipeltek a lábamhoz ennek a koszos pataknak az iszapjából mely azonban ujjongással töltötte el őket és mindaz amit találtak benne nekik szenzáció volt…” – írja Hrabal Vita Nuova című kisregényében.

ROKYTKA: a valamikor kastélyok és kápolnák kertjei alatt futó pisztrángos folyó a 20. század második felétől előbb lepusztult gyártelepek hordalékával telt meg, aztán játszóterek, parkok, luxuslakótelepek és Prága egyik legizgalmasabb bicikliútja telepedtek meg a partján. A dombos-erdős folyóvölgyben vadvízi evezni, bázisugrani, fürdeni, gyereket/kutyát sétáltatni, andalogni, játszatni és bulizni egyaránt lehet. Barátság, ismerkedés, jókedv, szabadság, tér, verseny, vidámság, szóval minden van benne.

MŰHELY: nincs állandó társulatunk. Előadásaink mindig másként jönnek létre. Valamelyikünknek megtetszik egy téma, írásmű, eszébe jut egy csaknem elfelejtett, félbemaradt munka, és megkeresi a másikat. Csapatot toboroz, pályázatokat ad be, helyszínt keres, azután elindítja a próbafolyamatot. Életünk szervezője a színház. Ha nem saját ötleteinken dolgozunk, örömmel veszünk részt mások munkáiban. Szemlélődünk, tapasztalunk, tanulunk, találkozunk, beszélgetünk és játszunk. Hogy „legyen elég anyagunk”.

KORÁBBI ELŐADÁSOK: Egy kis bécsi kurva emlékezései, Madam Ka, Riadólánc, Az utolsó világ, A Tisztabúza Éjszakája, VIGILATE!, BT-Karácsony, BT-Farsang, BT-Autósiskola.

JÁTSZÓHELYEK: Francia Intézet, Makett Labor Galéria, Merlin Színház, Millenáris Padlás, Műcsarnok, Művészetek Völgye, Örkény Színház, Ráday Könyvesház, RS9 Színház, Sirály, Spinoza, Tűzraktér

Copyright © Rokytka Műhely 2014