Az Utolsó Világ

2006-2007

Cristoph Ransmayr: Az utolsó világ c. kisregényének történeti gerincét az élet dinamikus változásának megélése, és az elkerülhetetlen változáshoz való viszony alakulása képezi.

Cotta, a gazdag római aranyifjú a Fekete-tenger barbár partjaira indul, hogy felkutassa a néhány éve száműzött Ovidiust, és elhozza tőle utolsó művét, az Átváltozásokat.

A dicsőségre éhes fiút azonban nem a Mester várja, hanem egy lezüllött falusi kompánia, melynek furcsa tagjai ugyan mindent tudnak a római száműzöttről, elárulni mégsem hajlandók titkát.

Az Ovidius után nyomozó Cotta egyre különösebb kalandokat él át, és miközben észrevétlenül maga is halálra ítélt szökevénnyé változik át, lassan feltárul előtte a falu bizarr világának valódi misztikuma.

Ovidius Átváltozások című könyve sohasem kerül elő, de meséi életre kelnek: az elnyomorodott lelkű férfiak és félelemben tartott nők történetei egy minden állandóságigényen túlmutató, csodálatos példázattá állnak össze. A hentes, a nyáját vesztett pásztor, a kocsmáros, a kötélverő és asszonyaik látványos durvasága alól felcsillan a szedett-vedett kompánia isteni gyönyörűsége.

A római ifjú a pusztulás elfogadásán és az újjászületés megélésén keresztül válik az emberi roncsoltság totális levetkőzésének szemtanújává, de rejtély marad, hogy képes lesz-e saját sorsát is beleírni az istenek metamorfózisának gyűjteményébe.

Christof Ransmayr Az utolsó világ című kisregényének adaptációja során a rejtett emberi aranytartalékok felkutatására vállalkoztunk.

Szereplők:

Arachne, a szőnyegszövőnő – Palóc Eszter
Fama, a boltos – Takács Panka
Echo, az örömlány – Miklusicsák Alíz
Itys, Fama húga – Várkonyi Eszter
Procne, a hentes felesége – Nemes Szabina
Battus, a bolond – Végh Tibor
Cyparis, a feltaláló – Hadik Miklós
Cotta – Fülöp József
Lycaon, a kötélverő – Stubnya Béla
Phineus, a kocsmáros – Csekő Attila
Pythagoras, Ovidius szolgája – Tamási Zoltán
Tereus, a hentes – Reitter Zsolt


Christof Ransmayr regényét színpadra alkalmazta és rendezte: Lippai Krisztina
Fény: Vida Zoltán
Hang: Váradi Gábor
Díszletfal, vetített rajzok: Magyarósi Éva
Fotók: Szász Marcell

Bemutató: 2006. december 3., Merlin Színház
Játszóhely: Merlin Színház

Támogatók: Merlin Színház

A társulatról:
Az Alkalmi Kapcsolatok Társulata egy SzFE-s, Szívkamrás, Kolibri-, és Új Színház Stúdiós, ELTE-s és Shakespeare Akadémiás gyökerekkel rendelkező, az egyes darabok igényeihez mérten szabadon alakuló színházi társulás.

Az AKT darabjai, a tagok személyes beállítottságának tükreként az élet napos oldalára kalauzolják a nézőket. A színház számukra az életük gerincét alkotó hivatás, a színpadi játék pedig olyan öröm, amelyben legfőbb céljuk a közönségüket is részesíteni. A francia sanzon-abszurd Mádám Ka, az orosz zenés bohózat Bolond vasárnap és a Biztonsági Sáv Csoporttal közösen létrehozott Riadólánc ’80 a társulatra jellemző összetartozás, és felelősségteljes közös munka légkörében jött létre. Odaadásuk – a nézők folyamatosan pozitív visszajelzéseiből tudhatóan – mindhárom előadásból kisugárzik.

Első, Mádám Ka című darabjukat 2005-ben, magyarországi ősbemutatóként játszották a Budapesti Francia Intézetben. A darab nagy közönségsikerrel futott az R-klubban és a Tűzraktérben, később pedig évadmeghívást kapott a Merlin Színházba is.

Copyright © Rokytka Műhely 2014