Egy kis bécsi kurva

2005-2008

Felix Salten közismert Bambi-figurájának század eleji, bécsi megfelelője a bájos Josefine Mutzenbacher, akit nem éppen szomorú, bár megrázó gyermekkora szexualitása teljes kiélvezésére predesztinál. Josefine ordenáré örömökkel kikövezett útja pincék homályából luxuskurvák kéjtanyáján át vezet a megdicsőülésig, s e mulatságos kálvária legfőbb célja az, hogy nézőként büntetlenül, az eredendő kíváncsiság minden édességével élhessük át titkos, vagy nem is sejtett vágyainkat.

Az Egy kis bécsi kurva emlékezései című produkció egy laza jelenetsorozat arról,  miként éljük meg a szexualitást hétköznapjainkban. Ki-ki tapasztalatai, ízlése és bátorsága szerint gyöngéden, durván, közönségesen vagy finoman, rácsodálkozva vagy elutasítóan, minden percét élvezni tudva, esetleg rémesen unva, választása szerint.

Tandori Dezső fordítása nem mindennapi humorral és nyerseséggel jeleníti meg a mámoros kéjvágy, megaláztatás és szerelem gyötrelmeit. Szövege az önfelszabadítás kínjának gyümölcseként megélt kishalálok világát egészen új megvilágításba helyezi.

Szereplők:

Pepi  – Novák Angéla
Anna, Mama, Zenzi – Berki Mónika
Reinthalerné, Mucus – Németh Orsolya
Franz, Ekhard úr, orvos, Rudolf, öregúr és Albert – Stubnya Béla
Ferdl, Papa, fiú – Szöllősi Zoltán
Horak úr, pap, felügyelő és fotográfus  – Tamási ZoltánTandori Dezső fordítását színpadra alkalmazta és rendezte: Lippai Krisztina
Fény:
Vida Zoltán
Hang:
Csorba Mátyás
Plakát:
Rimanóczy Andrea
Fotók:
Soós Milán

Bemutató: 2005. február 24., Spinoza-ház
Játszóhely:
Spinoza-ház

Támogatók: PolgArt Kiadó, NewMark Kft.

Külön köszönet: Szabó Dóra producernek

Elismerés: Budapesti Fringe Fesztivál 2008. A szakmai zsűri a legjobb tíz előadás egyikeként emelte ki.

A társulatról: A darab a PolgArt Kiadó kezdeményezésére, Szabó Dóra producer ötlete nyomán jött létre. A kiadó erotikus könyvsorozatát szerette volna rendhagyó módon reklámozni, így került kiválasztásra ez a Pornó-Bambi történet. A felkért színészek kivételes bátorságának köszönhetően szinte minden szövegkönyvben lévő jelenet színpadra kerülhetett. Halász Péter legendás „alternatív” színházi rendező véleménye szerint a maga idején ez volt „A legjobb kúrós-szopós-nyalós előadás a városban.”

Az előadásra létrejött társulat annak idején a tabu.erotika színház nevet kapta.

Szórólap: Egy Kis Bécsi Kurva szórólap (PDF, 420 kb)

Kritika: Kovács Gergely: Vöröslámpás Spinoza Ház, Magyar Hírlap, 2005.03.3. (PDF, 72 kb)


Részlet a darabból.13. jelenet: Művészet 

„FOTOGRÁFUS: Na, Pepike, te meg ülj ide, de izibe. De még ne a közibe! Hahaha. És akkor a Mucus jobbra az Alberttől, a Pepike balra, így. És akkor kézbe az Albert farkát, mindketten. Albert, magának azért valamit tennie is kéne. Na, ölelje át a két hölgy vállát, úgy, jobbra-balra. Na-na, nem mozgunk! Mucus, te nézz az Albertre, Pepike te is. Te meg Albert, kémleld az eget. Na, forgasd a szemed, hogy nagyon jó neked, na! Egy-két-hár… kész. Új beállítás. 
MUCUS: Milyen? 
FOTOGRÁFUS: 
Feküdj le Albert, Mucus, menj föl rá, és hajolj fölébe.
MUCUS: Ez már sokszor volt így!
FOTOGRÁFUS: Meglátod, így még nem.
MUCUS: Na, jó.
FOTOGRÁFUS: Te kurva, nem így! Ez így megbasz téged! De megbasz, látom a szemedből! Bassza meg, azt nem tűröm, hogy megbasszon!
MUCUS: De nem basssz…
FOTOGRÁFUS: Lejönni! Te ne akarj itt az Alberttel a szemem láttára baszni!
MUCUS: Nem basztam!
FOTOGRÁFUS: Na. És most fordítva. De az isten szerelmére gyerekek, ne túlozzátok el, nem akarok pornográfiát! Egy-kettő… Ki a durunggal! Mucus, játszhatsz a dudáiddal. Albert, rendesen nyalod? Nem látom a mucus arcán. Ha nem vagyok ott, akkor is ennyi csak?
ALBERT: Nyalom rendesen!
FOTOGRÁFUS: De nehogy közben aztán baszd is!
ALBERT:  Á, dehogy!
FOTOGRÁFUS:  Most Pepi, nyald ki a Mucust.
MUCUS: Szó sem lehet róla.
FOTOGRÁFUS: Jó, persze nem, csak tégy úgy, hallasz engem, mintha kinyalnád neki.
MUCUS: De nekem nem kell. Inkább játsszon csak a melleimmel.
FOTOGRÁFUS:  Te szar kurva! Kilököd magadból!
MUCUS: De semmi se volt!
FOTOGRÁFUS: Ez neked semmi? Dolgozunk, nem baszunk!…”


Copyright © Rokytka Műhely 2014